La normalització de la política internacional

L’establiment d’un sistema democratic va obrir el cami a l’europeïtzacio d’espanya que va implicar el seu ingres a l’OTAN, va entrar a formar part de la CEE (unio europoea).

L’obertura a l’exterior i l’ingres a l’OTAN

El canvi de regim politic, de dictadura a democracia va suposar la oportunidtat de entrar a forma part de comunitat economic europea.

El govern Suarez va ampliar els contactes diplomatics amb altres estats. L’ircorporacio d’espanya exigia l’annexio a l’aliança defenciva de l’otan.

La neceitat de crear i consolidar la democarca a España va fer que Suarez no pogues fer grnas avencos  per incorporarse  ales dues organitazacions.

L’arrivada de Calvo Sotelo va soposar l’inici del proces d’incorporacio d’espanya a l’OTAN, va colminar d’una gran opocicio pupolar animada del PSOE, partidari de mantenir la neutralitat del pais i sotmetre la decicio al referemdum.

PSOE va conciderar convenient continuar en l’aliança militar, va sotmetre la permanencia d’espanya a l’OTAN a una consulta popular, pero va donar soport al vot afirmatiu amb tres condicions:

  • No integrar-se en l’estructura militar
  • No introduir armament nuclear al territori espanyol.
  • Reduir la dependencia militar nord-americana al pais

El partit socialista va aconseguir el suport popular.

L’adehesio a l’actual unio europea

El proces per a la incorporacio d’espanya a la CEE, s’havia estancat. L’objectiu de reprendre el proces i culminar-lo amb l’exit, el PSOE va decidir estrenyer els llaços amb els països que poguessin afavorir la seva entreada en l’organitzacio.

Va aportar dues mesures per sanejar l’economia i fer-la mes competitiva, ajustan-la a la de la resta de països membres que tenien un desenvolupament mes alt.

Espanya va signar el tractat d’adhesio, que va entrar en vigor l’1 de gener del 1986, i es va convertir en un dels membres de l’ “europa dels Dotze”.